2240999 Sticky Marketing content 02 07 Overzicht
Inspiratie

De kracht van Podcast advertenties

De kracht van Podcast advertenties: zou je dit als bedrijf kunnen overwegen? 

Podcasting is de afgelopen jaren enorm gegroeid en bied je als bedrijf een unieke kans om je doelgroep op een vernieuwende, inhoudelijke manier te bereiken. Maar wat houdt adverteren tijdens een podcast precies in? Wat zijn de mogelijkheden en kosten? En voor welk type bedrijven is het interessant? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over podcastadvertenties. 

Toename van Podcast Luisteraars 

De populariteit van podcasts is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Volgens recente studies luisteren meer dan 50% van de mensen wereldwijd naar podcasts, met een groeiende luisterintensiteit. Luisteraars besteden gemiddeld maar liefst 6 uur per week aan het beluisteren van podcasts, wat aantoont dat deze vorm van content steeds meer de voorkeur krijgt boven andere media. Deze toename biedt dus echt kansen om je boodschap te verspreiden via een medium dat steeds meer mensen bereiken! Heb jij deze optie goed overwogen? 

Wat houdt Podcast adverteren In? 

Podcast adverteren houdt in dat een bedrijf betaalt om zijn boodschap te laten horen tijdens een podcastaflevering. Dit kan op verschillende manieren: 

  1. Pre-Roll Advertenties: Deze advertenties worden aan het begin van een podcast geplaatst. 
  2. Mid-Roll Advertenties: Deze worden midden in de podcast geplaatst, vaak tijdens een natuurlijke pauze in het gesprek.
  3. Post-Roll Advertenties: Deze worden aan het einde van een podcast geplaatst. 

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor gesponsorde content, waarbij de host van de podcast het product of de dienst van een bedrijf bespreekt, wat vaak als zeer authentiek en betrouwbaar wordt ervaren. 

Wat zijn de kosten? 

De kosten van podcastadvertenties variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan de populariteit van de podcast, de lengte van de advertentie en het type advertentie. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van €18 tot €50 per duizend luisteraars (CPM). Dit betekent dat een podcast met 10.000 luisteraars tussen de €180 en €500 per aflevering kan kosten. 

Wat levert het op? 

Podcastadvertenties hebben een aantal unieke voordelen: 

  • Hoge betrokkenheid: Luisteraars van podcasts zijn zeer betrokken en besteden actief tijd en aandacht aan de content, wat de effectiviteit van advertenties vergroot. Ze zijn vaak aandachtig aan het luisteren vanuit oprechte interesse. 
  • Gerichte doelgroep: Podcasts kunnen zeer specifieke nichemarkten bereiken, waardoor bedrijven gericht kunnen adverteren aan een relevante doelgroep. Verkoop jij bijvoorbeeld yoga matjes en laat je jouw boodschap tijdens een podcast over meditatie horen, dan spreek je echt jouw doelgroep aan en is de kans zeer aanwezig dat zij jouw advertentie relevant zullen vinden. 
  • Merkvertrouwen: Advertenties gelezen door de host (spreker van de podcast) bouwen meer vertrouwen op bij de luisteraars, omdat de host vaak een band heeft met zijn publiek. Dus als zij het product al hebben getest of hierover vertellen en zij hierin hun eigen mening verweven, werkt dit vaak positief door! 

Voor welk type bedrijven? 

Podcastadvertenties zijn bijzonder geschikt voor bedrijven die zich richten op specifieke doelgroepen en nichemarkten. Dit kunnen technologiebedrijven zijn, aanbieders van onlinediensten, lifestylemerken, educatieve platforms maar eigenlijk op elk vlak waar behoefte is om meer inhoudelijk over te vertellen aan de luisteraar. Tip: bekijk zelf eens de podcast thema's binnen Spotify om een beeld te krijgen bij de thema's en onderwerpen, zo kun je bekijken of hier iets relevants bij zit wat aansluit bij jouw producten of diensten. 

Hoe werkt het? 

Het proces van adverteren in een podcast is eenvoudig: 

  1. Identificeer de juiste podcast: Zoek naar podcasts die passen bij je merk en doelgroep. Dit is uiteraard de eerste belangrijkste stap.
  2. Contacteer de podcast host of netwerk: Neem contact op met de host of het netwerk om mogelijkheden en tarieven te bespreken. En beluister uiteraard de podcasts, sluiten deze inderdaad echt aan bij jouw merk en filosofie?
  3. Ontwikkel je advertentie: Werk samen met de podcast om een authentieke en boeiende advertentie te maken of schakel een marketingbureau (haha, zoals Sticky bijvoorbeeld😊) in die je hierbij kan helpen. Het geluid en de intonatie zijn hierbij namelijk nog essentiëler dan wanneer je bijvoorbeeld een advertentie voor Facebook maakt!
  4. Plaats en monitor: Plaats de advertentie en monitor de resultaten om de effectiviteit te meten.  

Conclusie

Adverteren tijdens een podcast biedt een unieke kans voor jouw als bedrijf om op een authentieke en effectieve manier in contact te komen met je doelgroep. Met de juiste strategie kunnen podcastadvertenties een waardevolle toevoeging zijn aan je marketingmix. 

Kun je wel wat hulp en advies gebruiken voor een podcast of andere marketingstrategieën? Neem gerust contact met ons op!

2240999 Sticky Marketing content 02 07 Facebook LinkedIn

Geschreven door: Sticky Marketing

Deel dit bericht:

Terug naar overzicht
Samen online impact maken?

Wij helpen je snel en concreet op weg! Let's rock!

"Sticky marketing owners Lotte & Meike aan het ping-pongen voor ideeën" Samen online impact maken? Sticky Marketing helpt je

Even koffie drinken samen?

Heb je vragen of wil jij graag onze hulp bij jouw bedrijf sticky maken? Neem dan contact met ons op en we zullen de mogelijkheden bespreken.

Contact

Algemeen:
+31 35 20 14 794

Lotte: 
+31 6 23 98 42 77

Meike: 
+31 6 51 57 17 94  

(Bereikbaar tussen 08:30 en 18:00 uur)

info@stickymarketing.nl

Kerkstraat 30A
1404 HJ Bussum

Op de hoogte blijven?

De laatste weetjes, trends, tips & tricks altijd in je mail door jezelf aan te melden.

Volg ons